Ahogy a srácoknak sem, így technikai vezetőnknek sem ugyanolyan egy edzőtábor, egy felkészülési meccs, mint egy átlagos nap vagy egy bajnoki. És hogy miben más? Nos, erről kérdezte Fórizs Fannit az ujpestfc.hu.

Másfél éve vagy klubunk technikai vezetője. Milyen feladatokkal jár ez a titulus?

Gyakorlatilag minden, ami a csapat körül történik az átfut a kezeim között. Átigazolásokkor a játékosokat én kísérem orvosira, versenyengedélyüket, sportorvosijukat én intézem. Segítek neki érkezéskor a beilleszkedésbe, mind a klubnál, mind a hétköznapi dolgokban. Néha privát ügyekben is próbálok eljárni, például az egyik játékos most kért meg, hogy érdeklődjek óvodai férőhely iránt. De amikor a teljes gárda utazik, annak a szervezésében is részt veszek.

Akkor ezek szerint egy tábor szervezésnél is kiveszed a részed?

Az edzőtábor szervezésénél mindig van némi segítségünk. Van egy szervezőiroda, akikkel mi kontaktban vagyunk. Mi elmondjuk nekik az igényeket, ők elküldik nekem, hogy nagyjából milyen lehetőségeink vannak. Több országra is, de gyakorlatilag Ciprus és Törökország általában a favorit. Utána az edzői stábbal áttárgyaljuk, döntöttünk az időpontról. A végső elhatározás előtt még odautazom, és megnézem, hogy minden téren megfelel-e a kívántaknak. Ilyenkor az összes helyszínt feltérképezem, egész nap hoteleket nézek, körbejárjuk a pályákat. Általában a helyi irodának egy tagja kísér körbe és akkor ott mindenfajta kérdést letisztázunk. Otthon újra átbeszéljük a látottakat a trénerekkel és így születik meg a végleges döntés. Ezután foglaljuk le, és ha jól végeztem a dolgom, akkor itt már annyira sok dolgom nincsen, nekem a szervezés a fő feladatom.

Azért itt is vannak állandó teendőid, nem?

Ilyenkor a következő 24 óra programját megbeszéljük mindig előző nap, mert itt nem mindig úgy alakul, hogy előre meg lehet 10 napot tervezni. Például tavaly Törökországban minden nap le kellett egyeztetni mindent, annak függvényében, hogy milyen idő lesz, rá tudunk-e menni a pályára. Ha nem, akkor hol tudunk helyette edzeni. Úgyhogy idén szerencsénk van, mert kifogástalan az idő. Van egy helyi intézőnk, aki mindenben eligazít bennünket, ha bármi probléma fellép vagy bármit szeretnénk. Én mindig vele konzultálok. Kikísérem a csapatot edzésre, ott, hogyha bármi adódik és gyorsan intézkedni kell, például nem kapcsolják fel a világítást, előkészíteni a pályát, konditermet lefoglalni, étkezéseket lebeszélni, edzőmeccsel kapcsolatosan szervezkedni, szóval a teljes programól

Tulajdonképpen akkor kimondható, hogy te vagy vezetőedző és a szakmai stáb jobb keze. Ez nem csak az edzőtáborra igaz, hanem a mérkőzések előtt és alatt is. Mi ilyenkor a feladatod?

Otthon annyival egyszerűbb a helyzet, hogy direktbe a másik csapat technikai vezetőjével, a bírókkal tanácskozom, és nincs más összekötő személy, mint ilyenkor. A találkozó előtt mezeket, jegyzőkönyvet, kezdőket és cseréket egyeztetünk. Úgyhogy a mérkőzés előtt általában elég sűrű a program, nagy rohangálás. Itt pedig az szervezőiroda intézi ezeket az ügyeket. Én egy picit jobban szeretem, ha én intézhetem ezeket a dolgokat, de hát ez a megszokott protokoll.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .