NAV: az idén 225 ezren kérték az szja-tervezet postázását

Az idén 225 ezren kérték az szja-tervezet postázását, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) eSZJA-oldalára mintegy 2,5 milliószor kattintottak az ügyfelek – közölte az adóhivatal csütörtökön az MTI-vel.

A közleményben felidézik, hogy az szja-bevallási tervezet már több mint egy hónapja elérhető a NAV webes felületén, és a papíralapú postázás is folyamatos.
    Kifejtették, április közepéig 400 ezerrel több látogatást regisztrált a NAV online-bevalláskitöltő rendszere, mint tavaly. Egyre többen választják az online megoldást a tervezetük elfogadására, kiegészítésére, valamint a beküldésre egyaránt. Míg a bevallást a NAV eSZJA-portálján intézők száma évről évre 10 százalékkal nő, addig a papíralapú megoldást választók száma ugyanilyen arányban csökken.


    A csaknem ötmillió adózó közül – az egyéni vállalkozók, őstermelők és áfás magánszemélyek mellett – azoknak mindenképpen ki kell egészíteniük az szja-bevallási tervezetet, akiknek olyan jövedelmük volt tavaly, amit az adóbevallási tervezet nem tartalmaz. Ilyen például a lakáskiadásból, ingatlanértékesítésből, ingóértékesítésből származó jövedelem – hívják fel a figyelmet a közleményben.

Szponzorált tartalom

Válogatás a megveszLAK legfrissebb IV. kerületi ingatlan hirdetéseiből

 • Eladó lakás Budapest IV. kerület, 28 900 000 Ft
  on 2022.05.25. at 06:30

  Újpest Megyer kertvárosában 6 lakásos társasházi lakás eladó. Paraméterei: 37 m2 földszinten helyezkedik el, kb 15 m2 terasz tartozik a lakás bejárata elötti terület. 1 Nagy szoba amely kb 5 m2 galéria található, tágas konyha, és egy ablakos kádas fürőszoba. Minden helyiségen ablak helyezkedik el…

 • Eladó lakás Budapest IV. kerület, 32 000 000 Ft
  on 2022.05.25. at 06:30

  Újpest kertvárosi részén – a városközponttól csak pár percnyi sétatávolságra található a Károlyi István utcában tégla lakás+ betonfödémes (emelet ráépítéses) társasház földszintjén, + műszakilag és esztétikailag is jó / megkímélt állapotú, + délnyugati tájolású, közvetlen napsütötte, + világos,+ …

 • Eladó lakás Budapest IV. kerület, 31 500 000 Ft
  on 2022.05.25. at 06:30

  Újpesten, a piac mellett eladó 40 nm-en 1 szoba. A lakás átlagos állapotú, de a felújítás ráfér. A fűtés kéménybe kötött konvektorokkal történik; a fürdőszobában villanybojler adja a meleg vizet. A lakáshoz tartozik egy kb. 10 Nm-es pincei tároló, valamint egy tetőtér. Elvi lehetőség van a tető b…

 • Eladó ház Budapest IV. kerület, 188 000 000 Ft
  on 2022.05.25. at 06:30

  Újpest legszebb zöldövezeti részén, csendes mellékutcában, kiváló minőségben és magas műszaki tartalommal készült ikerház fél eladó. Az ingatlan jellemzői:- 420nm-es telken fekvő, 2002-ben épült ikerházfél, saját előkerttel, illetve hátsó kertrésszel rendelkezik, kellemes hangulatot teremtve a be…


    A jóvá nem hagyott tervezet – a mezőgazdasági őstermelők, az egyéni vállalkozók és az áfafizetésre kötelezettek kivételével – május 20-a után automatikusan bevallássá válik. Az őstermelőknek, az egyéni vállalkozóknak és az áfafizetésre kötelezetteknek mindenképpen ki kell egészíteniük a tervezetüket a tevékenységükből származó adatokkal vagy saját maguknak kell elkészíteniük a bevallásukat és beküldeniük a NAV-hoz – olvasható a közleményben.
    Hangsúlyozzák, ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, a kiutaláshoz meg kell adni bankszámlaszámot vagy postacímet, attól függően, hogy az adózó miként szeretné megkapni az összeget.

A rendelkező nyilatkozatok (önkéntes pénztárak, nyugdíj-előtakarékossági számla, nyugdíjbiztosítási szerződés) esetében az átutaláshoz a pénztár, szolgáltató, nyugdíjbiztosító nevét, adószámát, bankszámlaszámát kell feltüntetni – tájékoztatott az adóhivatal.