Február 17-én az újpesti önkormányzat a vízművek területén, a két szociáldemokrata újságíró meggyilkolásának színhelyén tartott megemlékezést.

A képviselő-testület részéről Bedő Katalin alpolgármester mondott beszédet a nagyjából 50 fős tömeg előtt. Miután röviden felvázolta a gyilkosság körülményeit, hangsúlyozta:

„Nem szabad, hogy még egyszer előfordulhasson hasonló eset. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy megóvjuk a bírói függetlenséget és a véleménynyilvánítás szabadságát.”

Hozzátette: demokrataként, a mártírok előtt fejet hajtva a IV. kerületi önkormányzat a nézetek és eszmék szabadságát hirdeti, és hisz abban, hogy a sokszínűséget nem üldözni kell, hanem megtalálni benne, ami mindannyiunkat összeköt.

Jánosi Katalin, Nagy Imre unokája beszédében felidézte, hogy amikor a romániai elhurcolásból egyedül volt kénytelen visszatérni Budapestre, Somogyi Béla lánya, Somogyi Jolán fogadta be őt egy időre. Elmondása szerint rajta is az „érző, eleven barátság és az emberség nevében” segített, ez az önzetlenség pedig egyértelműen a meggyilkolt újságíró édesapa szellemiségéből táplálkozott.

Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke, illetve Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozatának vezetője köszöntet mondtak a kerület vezetésének, amiért felvállalta a két meggyilkolt újságíró emlékezetét és felújíttatta a szakszervezeti tagok által bő 15 éven keresztül karbantartott és gondozott emlékművüket.

A rendezvényen részt vett az újpesti képviselő-testület több tagja, köztük Déri Tibor polgármester is, aki a civil szervezetek mellett Bedő Katalinnal közösen helyezte el az emlékezés koszorúját.

A Somogyi-Bacsó gyilkosság részleteiről az Újpesti Napló következő számában olvasható bővebb összeállítás.